sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Hankalia päätöksiä

Kun kissakaksoseni, Pietu ja Petja muuttivat luokseni kaksi vuotta sitten kodista, johon ne olivat päätyneet ennen luovutusikää, ja jossa niihin oli kuukaudessa kyllästytty, vannoin, että pojat saavat elää koko loppuelämänsä kanssani. Samaa vannoin myös, kun kissalauma lisääntyi kolmannella kissalla.


Sairastuttuani oloni on kuitenkin heikentynyt, jopa romahtanut. Kivut ja raajojen liikkumattomuus ja yleinen voimattomuus ovat nykyisin osa arkeani, vaikka eivät arkisiksi ole muuttuneet. Asioiden tekeminen on hankaloitunut jatkuvasti lisää, ja siinä samalla Petjan erityistarpeet ja se, mitä pystyn kissoilleni tarjoamaan, eivät ole enää kohdanneet.


Petja vaatii erityistä huomiota, sillä ellei hiekkalaatikko ole aivan tiptop-kunnossa, etsii herra toisen pissapaikan. Enkä nyt tiptop-kunnolla tarkoita sitä, että kakat ovat siivottu laatikosta, vaan oikeasti vielä siistimpää. Ellei näin ole, löytyy pisut sängystä. Itse en enää kykene kissanhiekkojakaan yksin vaihtamaan, vaikka kakat saankin lapioitua roskikseen. En myöskään kykene enää pesemään peittoja, lakanoita ja petauspatjoja viikoittain, sillä käsissäni ei yksinkertaisesti riitä "tehoa" edes petauspatjan nostamiseen pois sängystä. Hyvä jos parisängyn peiton saan nostettua syliini, puhumattakaan sen survomisesta pyykkikoneeseen.


Petjan pissaongelma on viimeaikoina ollut jokapäiväinen, vaikka miten olisin yrittänyt hiekkalaatikkoa puhdistaa, eivätkä voimani enää yksinkertaisesti riitä erityistarpeisen kissan kanssa toimimiseen. Oli siis tehtävä haikea päätös: minun on luovuttava Petjasta.


Tätäkin blogipostausta kirjoittaessa itken, koska tunnen oloni syylliseksi, vaikka ratkaisu onkin itseni ja kaikkien kissojeni kannalta varmaankin paras mahdollinen, etenkin kun ottaa huomioon olosuhteet. Erityisen pahalta päätökseni tuntui sen takia, että olen pentukodin jälkeen jo Petjan toinen omistaja. Lisäksi tuntui pahalta erottaa veljekset toisistaan, ja pettää lupaus siitä, että ne saisivat elää luonani loppuelämänsä. Mieltäni vaivasi myös se, että mitä jos Petja joutuukin sellaiseen kotiin, jossa en kuule siitä enää yhtään mitään, enkä näin ollen voisi tietää, päätyikö herra esimerkiksi kesäkissaksi. Onneksi tuttavani vuosien takaa kertoi aikeistani kuultuaan, että hänellä olisi tarjota Petjalle rakastava koti, jossa siitä pystytään huolehtimaan!


En haluaisi luopua Petjasta, onhan kissa minulle rakas perheenjäsen, mutta ellen tee jotakin asian suhteen, olen todennäköisesti vielä pahemmassa lirissä tulevaisuudessa. Petjan jatkuvan sänkyynpissailun takia on todennäköistä, että muutkin kissani, Pietu ja Matkis, oppisivat tekemään tarpeensa vuoteeseen. Näin ei ole vielä onneksi käynyt, joten tilanne saattaa olla korjattavissa patjojen uusimisella ja petivaatteiden etikkapesulla.


Petja pääsee muuttamaan uuteen kotiinsa maanantaina. Viikonlopun yli pitää siis vielä sinnitellä. Ennen lähtöä on kuitenkin vielä monenlaista tehtävää: pitää etsiä muuttolaatikosta Petjan valjaat, ommella mukaan jokunen kissanlelu ja viettää koko kolmikon kanssa mahdollisimman paljon aikaa.


Kova ikävähän tässä tulee, se on selvää. Kyyneleitä silmässä mietin, millaista elo ilman Petjaa mahtaa olla. Varmasti helpompaa ja kevyempää, mutta myös kummallista ja varmasti haikeaakin, kun yksi perheenjäsen yhtäkkiä onkin poissa. Onneksi kuitenkin voin olla varma, että Petja pääsee hyvään kotiin, ja kuulen hänestä vielä tulevaisuudessakin.

12 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja haikea postaus! Olen varma, että teet oikean päätöksen, ehkä ainoan mahdollisenkin hyvän päätöksen. Onnea Petjalle uuteen kotiin ja voimia teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Itsekin uskon vahvasti, että päätös oli oikea. Ikävähän tässä tulee Petjaa, mutta onneksi kisuli pääsee uuteen, rakastavaan kotiin.

      Poista
  2. Koskettava postaus. Itsekin jouduin luopumaan toisesta kissastani joka oli asunut syntymästään saakka luonani ja koin hyvin samanlaisia syyllisyydentunteita. Itselläni ei vain riittänyt energia, vaikka vaikea oli erottaa kissat toisistaan. Varmasti kissamme ovat päässeet hyviin koteihin. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikistä luopuminen on aina rankkaa. :( Itselläni on ennen tätä Pietu-Petja-Matkis -kolmikkoa ollut kaksi kissaa, joista toinen jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen takia yli 20-vuoden iässä, ja toinen asustelee vanhempieni luona, ja kumpaakin on aika-ajoin kauhea ikävä.

      Poista
  3. Voi eih:/ Toivottavasti Petja sopeutuu uuteen kotiin ja sun ikävä helpottaisi❤ Lemmikistä luopuminen on rankka prosessi,voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Uskoisin, että Petja kyllä sopeutuu uuteen kotiinsa. :) Enemmän sopeutumista tässä on varmaan minulla...

      Poista
  4. Voimia uuteen, onneksi löytyi hyvältä vaikuttava ratkaisu. Meilläkin oli muutama vuosi sitten vähän samankaltainen tilanne. Mieheni kissa Remu Aaltonen tuli tietenkin mukana kun muutimme yhteen. Pari ensimmäistä vuotta sujui ilman mitään ongelmia. Sitten syntyi esikoinen ja muutamaa kuukautta myöhemmin otimme toisen kissan. Lulun kasvaessa ja vauvan alkaessa liikkumaan enemmän Remu alkoi stressaamaan ja pissaamaan ympäriinsä. Aluksi emme ymmärtäneet mistä se johtui, ja kulutimme pitkän pennin eläinlääkärikäynteihin ja lääkkeisiin kun tutkittiin ja testattiin mistä ongelma voisi johtua. Sitten Remu meni pariksi viikoksi hoitoon anoppilaan eli aikaisempaan kotiinsa, ja siellä pissausongelmaa ei ollut ollenkaan. Takaisin kotiin palattua se jatkui. Jouduimme silloin tekemään haikean päätöksen antaa Remun siirtyä takaisin lapsuudenkotiinsa, jossa se nykyään viettää tyytyväisenä vanhan kiukkuisen kissaherran eläkepäiviä. Onneksi sitä pääsee näkemään lähes viikottain, eli ikävä ei ole yltynyt liian kovaksi. :) Toivottavasti sinäkin pääset kuulemaan Petjan kuulumisia ja joskus vielä paijailemaankin. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Remulle löytyi koti, missä se pystyy elämään stressaamatta. :) Itse en viikoittain pääse Petjaa tapaamaan, mutta aina voi onneksi Facebookin kautta kysellä kuulumisia. :)

      Poista
  5. Kissojen pissaongelmat johtuvat lähes aina virtsakivistä ja/tai virtsatulehduksesta, jotka voivat olla kissalle kohtalokkaitakin. Omalla kissallani vaiva kroonistui ja useampaan otteeseen käytiin eläinlääkärillä katetroitavana ja antibioottikuuri joka kerta. Minusta pissaongelmainen kissa kannattaisi tarkistuttaa eläinlääkärillä. Virtsatulehdus on kivulias ja silloin kissa pissaa jokapaikkaan muualle kuin hiekkalaatikkoon. Yleensä pissaongelmien syynä on ruokavalio. Kuivaruoan liika syöminen erityisesti aiheuttaa tätä. Tämä vaiva on uroskissoilla yleinen, koska virtsatiet ovat pitkät ja ahtaat..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petja on tarkastutettu eläinlääkärillä, ja on täysin terve. Eläinlääkäri epäili pissailuongelmien johtuvan siitä, että kissa on vieroitettu emostaan etuajassa. Itse olen kissan toinen omistaja pentukodin jälkeen, ja minulle kissa on tullut 3 kk iässä, ja siitä saakka ja jo edelliselläkin omistajalla se on pissinyt vääriin paikkoihin lähes päivittäin.

      Poista
  6. Olet tehnyt todella vaikean päätöksen, mutta uskon sen olevan oikea. Meillä oli kissalla pissaongelma ja se johtui huomionkipeydestä sekä liian pienestä elinympäristöstä/hiekkalaatikon jakamisesta. Ongelma korjaantui kun pääsi kotiin, jossa oli ainoa lemmikki. Voimia! <3 ja ihanaa että kisu pääsee ystäväsi luokse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että kisun ongelma korjautui tuolla :) Ja kiitos tsemppauksesta!

      Poista