lauantai 16. toukokuuta 2015

Älä juo Kool-Aidia, vaan värjää lankasi sillä!



Löysin Turun Kupittaan Citymarketista kahta eri Kool-Aid -mehujauhetta: lemon-limeä sekä strawberrya. Kumpaakin tarttui ruokaostosten yhteydessä kaksi pussia mukaan, ja alusta saakka oli ilmiselvää, mitä niillä tulisin tekemään. Mehujauheet nimittäin pääsisivät lankojen väriaineeksi! 

Eilen kävin ostamassa vielä yhdeksän kerää luonnonvalkeaa Ville -sukkalankaa, ja tänään heti herättyäni pääsin värjäyshommiin!

Vyyhditin 100 grammaa, eli kaksi kerää, lankaa ja laitoin vyyhdit likoamaan noin tunniksi kädenlämpöiseen veteen. Sitten puristin siitä ylimääräiset vedet pois, nostin kulhoon (näyttää muuten yllä olevassa kuvaassa ihan tosi isolta annokselta nuudeleita, vai mitä?) ja keitin kattilassa noin litran vettä lähes kiehuvaksi.


Kuumaan veteen kippasin kaksi pussia (pussi per 50 grammaa lankaa, mikäli väristä haluaa kirkkaan) lemon-lime -makuista Kool-Aid -jauhetta, sekoitin, ja lisäsin joukkoon langan. Langan upottamisessa väriliemeen täytyy olla nopsa, mikäli haluaa värin imeytyvän lankaan tasaisesti. Itse en ollut ihan tarpeeksi nopea, joten lopputuloksesta ei tullut aivan tasainen, mutta eipä elävä väripinta minua onneksi haittaa.

Kun liemestä on kaikki väri imeytynyt lankaan, nostetaan kuuma lankavyyhti pois kattilasta, huuhdellaan ja viedään kuivumaan.


Koska olen äärimmäisen malttamaton, valokuvasin langan heti, kun sain sen kuivumaan. Yllä olevassa kuvassa lanka on siis vielä märkää. Odotan innolla sitä, että pääsen näkemään, millainen langan väristä tulee, kun se on kokonaan kuivunut.

Innostuin tästä hommasta niin paljon, että tilasin netistä vielä liki 40 pussia lisää Kool-Aid -jauheita. Nyt vain odotellaan, että ensimmäinen värjätty lankani kuivuisi, ja uudet värit tulisivat postissa, niin pääsen neulomaan ja värjäämään lisää lankaa! 

9 kommenttia:

  1. Upea väri! Hieno idea tuo mehujauhevärjäys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin pidän hurjan paljon tuosta väristä, se on niin ihanan pirteä :) Kool-Aid -värjäys on kyllä hieno idea, kun värit ovat noin upeita, ja jauheetkin suhteellisen halpoja.

      Poista
  2. Mä kanssa bongasin noi kool aidit kupittaalla, ja meinasin ostaa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, et noi värit ei oo ihan mun lemppareita, ja jos värjäystulos ei ookaan semmonen kuin haluisin, niin menee varmaan innostus koko värjäämiseen :D

    Pitäs varmaan itekin tilata netistä, niin ois vähän suurempi valikoima. Valmiit raitalangat on kyllä kivoja, mut loppupeleissä niiiiiin persoonattomia, kun kaikista tulee sitä yhtä ja samaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä itse nappasin noi Cittarista mukaan ihan vaan kokeillakseni, miten noilla värjääminen sujuu, ja sit tosiaan sen jälkeen tilasin netistä melkeen kahtakymmentä eri jauhetta, että voi sit testailla lisää! :D Ite ainakin innostuin tästä ihan älyttömästi, niin paljon helpompaa, kuin esimerkiksi Dylonin värjäysjauheilla värjääminen, ja mitä oon netistä katellut, noi värit näyttäis olevan tosi ihanan pirteitä!

      Jari Mäki Oy:ltä löytyy tosi laaja valikoima noita Kool-Aid -jauheita, ja itse tosiaan tilasin tuolta kaksi pussia jokaista jauhetta, ja postikulutkin oli vaan kolme euroa, eli melko halpaa lystiä! Yllätyin siitä, että ovat Jari Mäeltä jopa halvempia, kuin eBaysta tilatessa! Sit vielä, kun Lankamaailmassa 50 gramman kerä valkoista Ville -sukkalankaa maksaa vaan 1,50 euroa, niin toi langan värjääminen muodostuu yllättävän halvaksi hyviksi.

      Poista
    2. Täytyykin tsekata tuo Jari Mäki Oy, kiitti! :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin pidän tuosta väristä, ja se on vielä kivempi kerällä, kuin vyyhdillä. Saas nähdä, miltä näyttää valmiina sukkina :)

      Poista
  4. Onpas hauska idea: Kiva kun pistäydyit blogissani :) Kyselit siellä mm. Pyöränsatulansuojuksen ohjetta. Olen virkannut sen 6-terälehtisistä afrikankukista, joiden ohje löytyy esim. täältä http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/suuri_kasityo/neulonta_ja_virkkaus/nain_virkkaat_afrikankukan_virkkausmerkit Ompelin 6 kukkaa yhteen "kolmioksi" ja virkkasin valmiin kolmion ympäri pylväitä muutaman kerroksen. Viimeiseen kerrokseen pujottelin kuminauhan. Autan mielelläni, jos tehdessä herää kysymyksiä. :) Mukavaa alkavaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ohjeesta ja siitä, että itsekin pistäydyit blogissani! Meikällä tuo virkkaamisen soveltaminen on melkolailla hakusessa. Noista afrikankukista selviäminen olisi varmaankin lasten leikkiä, mutta loppu meneekin hankalaksi. :D Tuollainen satulansuojus olisi kyllä ihan älyttömän siisti!

      Mukavat kesät sinnekin! :)

      Poista